Блог предназначен для публикации научных статей и материалов

Все починається з процесора

Є два дуже основні компоненти для вивчення на материнській платі. Процесора і шини. Процесор виконує всю обробку даних, а також автобусів обробляти всі передачі даних.

Рис. 32. Процесор встановлюється на материнську плату, приховані під вентилятор і радіатор.
Що таке процесор?

КПУ за центральний процесор. Там може бути кілька процесорів в комп'ютері, але один з них є центральним - CPU.

Причина, по якій процесор називають процесором, тому що вона може працювати з даними. І він має два важливих завдань:

  • Він може робити розрахунки.
  • Він може переміщати дані.

Процесор дуже швидко при виконанні обох завдань. Чим швидше процесор може зробити розрахунки і переміщення даних, тим швидше ми говоримо ПК. Нижче наводиться короткий опис того, як досягти швидкого обробки даних. Прочитайте її, і подивитися, якщо ви розумієте всі поняття. Є три способи, щоб поліпшити продуктивність ПК:

  • Більш високі тактові частоти (що означає більше тиків в секунду).
  • Велика ширина шини.
  • Оптимізація ядра процесора та інших компонентів, так що максимальний обсяг роботи виконується за кожен такт.

Все це може привести до поліпшення пропускної спроможності, яка необхідна всьому комп'ютеру. Весь процес розвитку зосереджена навколо материнській платі, і в особливості процесора. Але все електроніка повинна бути в змозі йти в ногу з високими темпами, і саме це робить материнську плату таким захоплюючим.

Процесор фізично дуже мала. В її основі лежить електронна схема (так званий кубик), який є не більше, ніж ваш маленький ніготь.

Рис. 33. Схема CPU ("вмирають") можна побачити в середині чіп (AthlonXP показали, близьких до фактичним розміром).

 

 

 

 

 

 

Незважаючи на свої невеликі розміри, процесор повний транзисторів. Вмирають в Pentium 4 CPU містить 125 мільйонів транзисторів, все роздавлені разом в дуже обмеженому просторі. Це близько 1 см х 1 см в діаметрі:

Рис. 34. Закрийте схему процесора (вмирає).

Електронна схема поміщена в набагато більшому пластикових площі. Це робиться для того, щоб звільнити місце для всіх електричних контактів, які використовуються для підключення процесора до системної плати.

Окремі контакти називаються контактами, і процесор може мати 478 з них (як це робить Pentium 4). Велика кількість контактів означає, що розетка повинна бути відносно великою.

Рис. 35. У нижній частині (Pentium 4) CPU, що показує багато контактів.

 

 

 

 

 

Який процесор?

Компанії Intel і AMD роблять більшість процесорів. Intel заклала основи для розвитку процесорів для персональних комп'ютерів з більш ніж 20-річний 8086 і 8088 процесорів.

Процесори розроблені в серії, або поколінь. Кожна серія відома своїм ім'ям. Останні чотири покоління процесорів Intel, наприклад, були Pentium, Pentium II, Pentium III і Pentium 4. Запуск поряд з цим є Celeron серії, які коштують дешевше версії, як правило, із зменшеним кешем L2 і повільніше автобуса лицьовій стороні:

Рис. 36. Celeron процесор поставляється в коробці від Intel, з радіатором і вентилятором.

У кожному поколінні є багато варіантів з різними тактовими частотами. Наприклад, коли Pentium 4 був випущений в 2000 році, це була як версія 1400 МГц. Оригінальна модель була пізніше пішли версії з 1800, 2000, і ін МГц до 2400 МГц (тактові частоти прийшли з інтервалом в 100 МГц). У 2002 році, нова модель вийшла, для яких тактові частоти почалася в 2266, 2400 і 2533 МГц, і збільшилася з інтервалом в 133 МГц. Через рік тактових частот було збільшено до інтервалом 200 МГц з Pentium 4 чіпів, що працюють від 2600 до 3600 МГц. І так триває.

Компанія AMD, випускає подібні процесори Sempron в і Athlon 64 серії, які також поставляються з різними тактовими частотами.

Figur 37. Pentium 4 Socket 478 на материнській платі.

Знайти процесора

Якщо ви не впевнені, який процесор комп'ютера використовується, ви можете досліджувати це декількома способами. Ви можете перевірити в товарному чеку. Назва процесора повинно бути зазначено там.

Ви могли заглянути всередину вашого комп'ютера і знайдіть CPU. Але це досить складно отримати, щоб побачити назву моделі, тому що є вентилятор встановлений на фактичне чіп. Вентилятор часто клеєного безпосередньо на процесор, так що це не так просто видалити його.

Рис. 38. Процесор показаний тут без вентилятора, що охолоджує. Він встановлений в невеликий роз'єм, який він клацає без необхідності в яких-небудь інструментів.

У Windows, ви можете вибрати діалогове вікно Властивості системи, де ви можете побачити назву процесора і тактова частота:

Ви також можете подивитися уважно, коли ваш комп'ютер запускається. Ваше ім'я та тактовою частотою показано, як одна з перших речей, які відображаються на екрані. Ви можете натиснути кнопку P для призупинення процесу завантаження. Нижче ви можете побачити зображення стартового екрану для ПК. Цей комп'ютер має процесор Intel Pentium 4 з тактовою частотою (роботи курс) 2553 МГц:

Рис. 39. Якщо ви не впевнені, який процесор комп'ютера використовується, ви можете бачити його на екрані, відразу після включення комп'ютера.

Програми тестування процесора

Нарешті, дозвольте мені згадати невеликі утиліти які ви можете завантажити з Інтернету (наприклад, шукайте "WCPUID" або "CPU-Z" на www.google.com, і ви знайдете його). Програми WCPUID і CPU-Z, показує багато інформації про процесор, чіпсет, і т.д. Вони використовуються материнські плати ботаніків.

Figur 40. Тут CPU-Z повідомляє, що Pentium 4 процесор являє собою «Prescott» моделі. У зв'язку з Hyper Threading, процесор практично має два ядра.

Copyright Michael Karbo and www.karbosguide.com

 

Переведено з http://www.karbosguide.com/books/pcarchitecture/chapter05.htm

Домашня сторінка

© 2012 Все права под надежной защитой.
НАШ БЛОГ